Horst aan de Maas heeft de ambitie om zo duurzaam mogelijk te zijn in 2030. Dat thema werd ook zorgvuldig bediscussieerd tijdens de voorbereidende raadsvergadering afgelopen dinsdag. Wethouder Kuipers (D66+GroenLinks) legde dinsdag het Duurzaamheidsprogramma neer bij de gemeenteraad voor de komende jaren. Daarin staat onder andere ook dat duurzaamheid bij sportverenigingen wordt bevorderd. Sparta’18 in Sevenum is daar een voorbeeld van. Zij investeerde in zonnepanelen en led-verlichting.

“Klimaatneutraal is geen doel op zich, maar wij zijn er trots op dat wij onze CO2-voetafdruk zo sterk hebben verlaagd”, vertelt voorzitter Roy Hermans van Sparta’18. “Als vereniging met meer dan 700 leden en een eigen sportpark dat zo’n 270 dagen per jaar geopend is, zijn wij een grote verbruiker van gas, water en elektra. Als club willen wij toekomstbestendig zijn en nemen hierin onze verantwoordelijkheid, dat is gezond voor het milieu en de clubkas.”

Investering

De afgelopen jaren heeft Sparta’18 voor meer dan 80 duizend euro geïnvesteerd in een energiezuinige warmwatervoorziening, zonnepanelen en ledverlichting. Het energieverbruik van de voetbalclub is daarmee met 60 procent gedaald, en dit zal de komende tijd nog verder afnemen. “Naast het verbruik zijn uiteraard ook de kosten verlaagd”, aldus Hermans. Jaarlijks wordt er zo’n 6.500 euro per jaar bespaard ten opzichte van de oude situatie. Dat, in combinatie met de diverse subsidies, maakt het investeren in duurzaamheid erg aantrekkelijk.”

Meerjarenplan

Er wordt hoofdzakelijk gesport in de meest energie slurpende periode van het jaar. In de zomer is de accommodatie gesloten, en juist dan is het buiten warm en lang licht. Daarom is er in samenwerking met Sparta’18 sponsor Richard Jacobs van Jacobs Installatie & Energie een meerjarenplan opgezet waarin de energiebesparende maatregelen gefaseerd zijn genomen. Met zowel technische aanpassingen als een jaarlijks vergelijk van de aanbieders.

Zonnepanelen

Op het dak van de kantine zijn 60 zonnepanelen geplaatst. Die voorzien in een flink deel van de energiebehoefte als het sportpark open is. En in de zomer, als het sportpark gesloten is, levert Sparta’18 de energie terug die de panelen opwekken. “Zo hebben wij ook in de zomerstop plezier van onze accommodatie.”

Led-verlichting

Afgelopen seizoen is alle verlichting in en om de kantine vervangen door LED, met bewegingsmelders. De grootste stap is gezet toen het hoofdveld werd voorzien van led-lampen.  Het hoofdveld heeft kunstgras en wordt intensief gebruikt, tijdens de donkere dagen is de verlichting vaak en langdurig aan.  “Wij zijn dan ook erg blij met de nieuwe installatie, die zowel trainings-, wedstrijd- als sfeerverlichting heeft.”