Viroloog Bert Niesters van de Rijksunivesiteit Groningen vindt het onverantwoord om de Halloween-activiteiten in attractiepark Toverland in Sevenum door te laten gaan. “Ze nemen hier een enorm groot risico mee”, zegt hij in het AD.

“Het virus is dol op entertainment”, zegt Niesters. “Het is gek dat het kabinet adviseert drukke plekken te mijden, maar dat deze activiteiten met duizenden bezoekers per dag door kunnen gaan. Dan geef je nogal een raar signaal af aan de buitenwereld, vind ik.”

Enige

Toverland is vooralsnog het enige pretpark in Nederland dat op grote schaal z’n Halloweenfeesten laat doorgaan. Het park heeft strenge maatregelen genomen om het griezelfeest zo veilig mogelijk door te laten gaan. Maar volgens Niester gaat corona en entertainment niet samen.

Soepel

Volgens Tessa Maessen van Toverland verloopt alles soepeltjes: “Zo zijn er aangepaste looproutes, vindt er de hele dag géén alcoholverkoop plaats, houden de beveiligers streng toezicht op de maximale groepsgrootte van vier personen en krijgen de halloween-acteurs een extra training in hoe ze bezoekers van gepaste afstand kunnen laten schrikken.”

Verantwoordelijkheid

Volgens Niesters is het verstandig als het park zijn verantwoordelijkheid neemt en de Halloween Nights doorschuift naar volgend jaar.