De zussen Eva (22) en Liz (24) Ramaekers uit Meterik zitten sinds 15 maart vast op Peru door het coronavirus. Door een totale lockdown mogen de zussen niet meer weg uit het land.

Zuid-Amerika

De meiden waren van plan om twee maanden samen te backpacken in Peru en Bolovia. In Peru zouden ze naar een festival gaan, wat werd afgelast doordat voor het eerst een patiënt van het coronavirus werd opgenomen in het ziekenhuis. “We zijn verder gaan reizen en de Peruaanse bevolking was er heel rustig onder”, vertelt Eva aan Nieuws uit Horst aan de Maas. “Op 15 maart in de ochtend hebben we nog een 3-daagse tour geboekt voor de dag erna. ’s Avonds kwam het bericht dat Peru totaal op slot ging.”

Avondklok

De lockdown van het land duurt nog tot en met 31 maart en de meiden mogen alleen hun hostel verlaten om naar de supermarkt of apotheek te gaan. “Maximaal 25 klanten tegelijk binnen en alleen met een mondkapje”, geeft Ramaekers aan. “Ook geldt er een avondklok van 20.00 tot 5.00 uur. Je mag dan niet de straat op.”

Informatie

De eerste dagen kwam er vrijwel geen informatie naar buiten. “Sinds 17 maart krijgen we gelukkig iedere dag een email vanuit de Nederlandse ambassade met informatie.”

Hostel

Volgens Eva maken de zussen het goed. “Op dit moment zitten we met 40 man in een gezellig hostel waar elke dag activiteiten worden georganiseerd. Maar willen toch graag weer een keer naar huis!”, aldus de Meterikse. Omdat Peru binnen 10 dagen het land op slot gooide, konden ze niet meer terug naar Lima afreizen voor een terugvlucht te nemen, vanwege de lange afstanden door de bergen. De zussen hopen dat er snel iets geregeld gaat worden.