De betekenis van straatnamen is vaak zeer verrassend. Veel straatnamen duiden op een bepaalde periode in de geschiedenis of zijn de namen van mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld. In de rubriek ‘Straatnaam in Beeld’ gaan we op zoek naar de verhalen die achter het blauwe straatnaambordje verscholen gaat. We starten deze zondag met ‘Gussekuulke’ een straatnaam in Melderslo.
 
‘Gusse’
 
Gussekuulke is vernoemd naar de familie Van Helden, die als bijnaam “Gusse” heeft. Ze hadden tegenover hun boerderij een wei. Het lage gedeelte van de wei werd “kuulke” (poel) genoemd en deze stond al vroeg in de herfst onder water. In de winter werd er door de buurtkinderen regelmatig geschaatst. In 2005 werden er plannen gemaakt om een kleine nieuwbouwwijk aan te leggen in de voormalige wei. De bevolking van Melderslo werd gevraagd om een straatnaam te bedenken en de naam Gussekuulke kwam hierbij als beste uit de bus. Er werden tien woningen gebouwd; vijf aan de al bestaande Konijnenweg en vijf aan het aangrenzende Gussekuulke. Momenteel zijn er plannen om het resterende deel van de voormalige wei te bebouwen.
 
Nieuwsbrief
 
In oktober 2020 maakte Stichting Geschiedenis Melderslo een nieuwsbrief waarin de herkomst van de bijnaam Gusse uitgebreid wordt beschreven. Alles is te lezen via: https://www.geschiedenismelderslo.nl/wordpress/nieuwsbrief/2020-2/2020-10/
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com