Komende woensdag 12 februari wordt in Museum De Locht in Melderslo gratis de korte film ‘Ons brood komt van het land’ voor het eerst aan publiek vertoond. De titel verwijst naar de cyclus van het verbouwen van graan als basis voor brood, zoals dat door de tijden heen gebeurde.

Horst aan de Maas 800 

In het kader van Horst aan de Maas 800 is deze cyclus op het Meterikse Veld nabij de Meterikse molen op spectaculaire wijze live voor publiek in beeld gebracht tijdens drie evenementen. Tijdens het ploegen en zaaien in maart, tijdens het binnenhalen van de oogst in augustus en bij het dorsen in oktober – als graan veranderd in meel – werden verschillende technieken door de tijd heen tegelijkertijd voor de ogen van het publiek uitgevoerd. Ook de bouw van een korenmijt – in vroeger dagen een vanzelfsprekend boerenbouwwerk in het landschap – ontbreekt niet.

Bijzondere landbouwproject

Filmmaker Wim Wijnhoven heeft dit bijzondere landbouwproject op de voet gevolgd – ook de groei van het graan werd vastgelegd – en dat resulteert in een sferisch beeldverslag van de mechanisatie van de landbouw. De werkgroep Oogsttijd 800, die dit project heeft vormgegeven, is bij de voorstelling aanwezig en bereid tot antwoorden op vragen. ‘De filmvertoning in de Locht begint om 20.00 uur, de entree is gratis.