Hiem Janssen (68) uit Horst restaureert zijn leven lang al Kreidlers. In 2014 kocht hij via Marktplaats in Olst, een plaats in de buurt van Zwolle, een DKW RT-175- motorfiets uit 1956 die helemaal uit elkaar lag. Als de gepensioneerde bromfietsmonteur vier jaar later klaar is met de restauratie krijgt hij een telefoontje….Wat er volgt, is een hereniging na zestig jaar, met de geëmigreerde eerste eigenaar, een man van negentig jaar die in Canada woont.
 
Afscheid
 
 
Wim Zandbelt uit Lettele is 26 jaar oud als hij in 1956 een spiksplinternieuwe motor koopt. Hij slaat al zijn spaargeld er op stuk, maar voor zijn werk in de Noordoostpolder móet hij nou eenmaal betrouwbaar vervoer hebben. Als hij vier jaar later emigreert naar Canada, moet hij noodgedwongen afscheid nemen van zijn geliefde DKW. Tot nu.
 
Minidocumentaire
 
Alles is te zien in een minidocumentaire die onlangs uitgezonden werd op de regionale RTV Oost. In de docu kun je volgen welke weg de motor heeft afgelegd. Van de aanschaf in 1956 bij Motorhuis Henk Holtstege in Deventer via de stallen van de familie Zandbelt in Lettele, waar jongste broer Vincent zich als klein kereltje vergaapte aan de nieuwe DKW, tot aan hereniging van de motor bij de inmiddels 90-jarige Wim Zandbelt.
 
 
(Foto: RTV Oost)