Dinsdag 30 juni vindt rond 08:45 uur de allereerste Zwerfafval Challenge plaats rondom basisschool Onder de Linde in Hegelsom.

Met de Zwerfafval Challenge roept de gemeente Horst aan de Maas iedereen op om te laten zien dat zwerfafval samen wordt aangepakt. Zo laat de gemeente op social media zien dat de leerlingen zich inzetten tegen het zwerfafval bij hun in de buurt. Met de afvalgrijper zullen ze blikjes, snoeppapiertjes en ander zwerfafval opruimen. De Zwerfafval Challenge vindt landelijk plaats en duurt tot 1 oktober. Daarbij zijn zelfs mooie prijzen te winnen.

Blikvanger

Op donderdag 9 juli om 10:20 uur komt de wens van de leerlingen in Hegelsom uit. Er wordt dan een mooie groene blikvanger onthuld aan de Stationsstraat en Pastoor Debijestraat. Zowel de leerlingen van basisschool Onder de Linde als wethouder Roy Bouten zijn hierbij aanwezig. De leerlingen houden de blikvanger onder hun hoede en zorgen zelf voor het leegmaken. Zij kunnen het ingezamelde afval aanmelden via de MijnGemeente-app en dan halen de medewerkers van de Buitendienst dit op.

Actieplan Zwerfafval

Het verzoek voor de blikvanger past in het Actieplan Zwerfafval dat vanaf het nieuwe schooljaar wordt ingezet. Om de gemeente schoon te krijgen en vervolgens schoon te houden wordt middels dit actieplan veel nadruk gelegd op educatie van jongeren. Door samenwerkingen met de verschillende scholen in de gemeente wordt met een jonge generatie via burgerschapsvorming actief gewerkt aan een schone toekomst. Jongeren kunnen bovendien hun ouders/verzorgers wat leren.