Zoals begrijpelijk is de geplande troepenverplaatsing van een Amerikaanse gevechtsbrigade door Nederland is van de baan. De Verenigde Staten hebben in verband met de Coronavirus besloten de oefening Defender Europe 2020 aan te passen. 

Maas

Met de oefening tussen 12 en 29 maart, zou een deel van de Amerikaanse brigade zich over de weg richting Grubbenvorst verplaatsen, waar zij als onderdeel van de oefening de Maas over zouden steken. Nederlandse geniesoldaten van de landmacht zouden hiervoor op 26 maart een pontonbrug over het water bouwen. 

Vertrekken

Met Defender Europe test de Amerikaanse landmacht hoe snel zij drie gevechtsbrigades vanuit Amerika richting Europa kan ontplooien om te reageren op een eventuele dreiging. Vanuit de Verenigde Staten zouden 20.000 militairen en hun materiaal naar verschillende zee- en luchthavens in Europa gaan. Een complete gevechtsbrigade zou via de haven van Vlissingen naar Oost-Europa verplaatsen. 300 al in Nederland gearriveerde Amerikaanse militairen verblijven op Vliegbasis Woensdrecht. Zij inmiddels vertrokken.