Kyra Van Leeuwe uit Grubbenvorst heeft afgelopen weekend haar debuut voor VfL Borussia Mönchengladbach U17 in de Bundesliga gemaakt. De Grubbenvorsterse is pas 15 jaar jaar oud en voetbalt al vanaf haar zesde, waar ze begon bij de plaatselijke club GFC’33. Als 10-jarige kreeg ze begin 2016 van de KNVB een uitnodiging voor drie trainingsactiviteiten, in het kader van het Jeugdplan Nederland, met de (voorlopige) trainingsgroep meisjes onder 10/onder 11 toenmalig werkgebied Oost Brabant/Limburg. Daar is het balletje gaan rollen.
 
Proeftrainingen
 
Sindsdien heeft Kyra in de (voorlopige) trainingsgroep van de KNVB meiden werkgebied Limburg en later in opleidingsgebied zuid gezeten. Omdat ze op zoek was naar meer uitdaging, besloot ze in 2018 de overstap naar RKSV Wittenhorst te maken. Tijdens een trainingsactiviteit van KNVB in Eindhoven in oktober 2019 was scout Hub Salden van VfL Borussia
Mönchengladbach aanwezig. Toen is Kyra positief opgevallen en in februari 2020 kreeg ze de mogelijkheid voor proeftrainingen bij de toenmalige U17 van de club uit Duitsland.
 
Ontwikkelen
 
Na deze proeftrainingen heeft Kyra de beslissing genomen om bij Borussia M’gladbach te gaan voetballen. Ze traint daar 3 x per week en hoopt ze zich nog verder te ontwikkelen als speelster.
Afgelopen zaterdag was de eerste competitiewedstrijd van VfL Borussia Mönchengladbach U17 in de B-Juniorinnen-Bundesliga West/Südwest van tegen Bayer 04 Leverkusen, deze wedstrijd werd helaas met 1-3 verloren.
 
 
(Foto’s: Amafuma)