Aan de Broekstraat in Broekhuizenvorst staan 31 Essenbomen die zo slecht in conditie zijn dat ze een veiligheidsrisico vormen. Het grootste gedeelte heeft veel doodhout in de kroon. Ook is een aantal bomen aangetast met de Essentaksterfte. Dit heeft waarschijnlijk meerdere oorzaken. Zo meldt de gemeente.

Afgelopen jaren is er veel veranderd aan het bodemprofiel, daarnaast zijn de zomers van 2019-2020 erg droog geweest. Dit heeft ervoor gezorgd dat de bomen zwakker zijn geworden met als gevolg taksterfte in de kroon of de essentaksterfte. De es wordt overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. De gemeente Horst aan de Maas gaat de zieke essen verwijderen en daar waar mogelijk de lege plekken aanvullen met diverse soorten bomen.

Nieuwe bomen

In totaal worden er 41 nieuwe bomen aangeplant waarbij gebruik wordt gemaakt van 13 verschillende soorten bomen. Onder andere Eik, Els, Esdoorn, Linde, Iep en een ander soort Es dan er nu staat. Door vari√ęteit aan te brengen in de bomenlaan wordt de bijdrage aan de biodiversiteit vergroot. De nieuwe bomen hebben een grote aantrekkingskracht op insecten waaronder bijen en vlinders. Daarnaast zijn de diverse soorten bomen minder kwetsbaar bij ziektes of aantastingen. En zo behoudt de Broekstraat haar mooie lanenstructuur.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com