Na jaren van voorbereiding en uitvoering nadert eind dit jaar het moment waarop Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum wordt afgerond.  Het gebied tussen tussen Broekhuizen en Geijsteren is straks ingericht als één aaneengesloten natuurgebied wat ons beschermd tegen hoge waterstanden van de Maas. Er is nieuwe ruimte voor ondernemers om zich te ontwikkelen, én er is een prachtig natuurgebied gerealiseerd
 
Paden en wegen
 
Het gehele Maaspark is straks na afronding vrij toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Er is dan een 13 kilometer lang nieuw fietspad en 30 kilometer wandelpad aangelegd. Het gebied heeft een eigen fietsroute en diverse ommetjes in en rond de dorpen. Ook zijn er voorzieningen voor mindervaliden. Het nieuwe natuurgebied krijgt een volledig nieuw netwerk aan paden en wegen. Het gebied wordt voorzien van maar liefst 68 ingangen, waarvan even bijzonder vormgegeven ‘steilrandpoorten’.
 
Grazers
 
Het gebied wordt vergelijkbaar met andere grote natuurgebieden waar je als bezoeker, of verkeersdeelnemer grote grazers kunt tegenkomen. Door middel van veeroosters is er gezorgd voor een ongehinderde doorgang voor (fiets-, wandel- en auto-)verkeer. Voor mindervaliden zijn speciale voorzieningen aangebracht. Via de Kweibrug (Ooijen) en ’t Veunderke (Blitterswijck) kunnen passanten het gebied doorkruisen zonder grazers tegen te komen.
 
(Foto: Paul Poels )