De betekenis van straatnamen is vaak zeer verrassend. Veel straatnamen duiden op een bepaalde periode in de geschiedenis of zijn de namen van mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld. In de rubriek ‘Straatnaam in Beeld’ gaan we op zoek naar de verhalen die achter het blauwe straatnaambordje verscholen gaat. Deze zondag gaan we naar Lottum, met een stukje geschiedenis over de ‘Mgr. Schravenlaan’.
 
Frans Schraven
 
Frans Schraven werd op 13 oktober 1873 geboren op Kaldenbroek in Lottum. Op 6 jarige leeftijd verhuisde hij, samen met zijn ouders naar Broekhuizenvorst. Na het gymnasium aan het Bisschoppelijk College in Roermond ging hij filosofie studeren in Rolduc. Hierna besloot hij in te treden in de Congregatie van de Missie en verhuisde hij naar Parijs. Hier werd hij in 1899 tot priester gewijd. Hierna wordt hij to apostolisch vicaris benoemd in Zhengding en vertrekt hij naar China. Op 10 april 1921 wordt hij door zijn neef Frans Geurts tot bisschop van Zhengding gewijd.
 
Vermoord
 
In 1925 keert Schraven, tijdens een verlof, terug naar zijn geboortegrond en dient onder andere het vormsel toe in Lottum. Hij maakt nog de watersnood van 1926 mee voordat hij naar China terugkeert. Het zou zijn laatste bezoek aan Nederland zijn. In juli 1937 breekt de Japans-Chinese oorlog uit. Op 7 oktober bereiken de Japanse troepen Zhengding. Twee dagen later is de stad veroverd. In de kerkelijke gebouwen zijn op dat moment veel vrouwelijke vluchtelingen. Als de Japanse officieren komen vragen voor 200 meisjes voor hun genot, weigert Schraven dit onverbiddelijk. Later wordt Mgr. Schraven, samen met acht andere Europeanen gevangen genomen en in een nabijgelegen pagode op gruwelijke wijze vermoord. Op dit moment is men bezig met de zaligverklaring van Mgr. Schraven.
 
 
 
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com