Net als in meer plaatsen in Limburg krijgt ook de gemeente Horst aan de Maas er de komende tijd insectenhotels bij. De hotels worden met hulp van provincie en gemeenten gebouwd door stichting IKL. De stichting plaatste dit voorjaar een oproep om in actie te komen en te helpen met het creëren van een bijvriendelijke omgeving. Er werden 1000 gratis zakjes met bloemenzaad uitgedeeld en men kon locaties aandragen voor de plaatsing van een mega insectenhotel, dat de Provincie Limburg beschikbaar stelde. Deze actie werd met zoveel enthousiasme ontvangen – meer dan 300 aangedragen locaties – dat IKL het initiatief nam om in samenwerking met de Provincie Limburg en verschillende Limburgse gemeenten 100 stuks beschikbaar te stellen.
 
Bij
 
De wilde bij vormt een belangrijke schakel in onze voedselketen. Zo’n 80% van ons groenten, fruit en andere eetbare gewassen zijn afhankelijk van bijen. Helaas gaat het slecht met de wilde bij en is de helft van de 358 wilde bijen in Nederland met uitsterven bedreigd. De grootste bedreiging waar wilde bijen mee te maken hebben is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. De insectenhotels zijn van onschatbare waarde voor de wilde bij. Ze kunnen daar rustig overwinteren, schuilen en hun eitjes leggen.
 
Bewustwording
 
Het mega insectenhotel kwam te staan in Beegden, aan de Gaardweg/Heerstraat-Zuid. In Limburg verrijzen de komende tijd meer soortgelijke insectenhotels, weliswaar in een iets kleiner formaat. Naast Horst aan de Maas worden er vooralsnog insectenhotels geplaatst in de gemeenten Venray, Venlo, Leudal, Maastricht, Meerssen, Stein, Landgraaf, Gulpen-Wittem, Vaals, en Maasgouw. Alle locaties zijn door lokale groepen/bewoners aangedragen en voldoen aan de vastgestelde criteria. Ze bevinden zich in een geschikte natuurlijke omgeving en liggen op een zichtlocatie, waardoor ze bijdragen aan de bewustwording van andere bewoners. Het advies dat IKL ter plaatse geeft moet ervoor zorgen dat de locatie nog beter wordt ingericht om de biodiversiteit te verhogen.