De aangrijpende documentaire ‘Wei’, waarin filmmaker Ruud Lenssen het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders heeft vastgelegd, legt de komende maanden een tour af door verschillende dorpen in de regio. Na de filmvertoning kunnen bezoekers het gesprek aan gaan met de regisseur en enkele experts op het gebied van dementie en mantelzorg. De dorpentour is een initiatief van Synthese en Dementievriendelijk Horst aan de Maas.
 
Enorme druk
 
‘Wei’ was een succes in de bioscopen en ontving binnen een maand de Kristallen Film-status. De film toont de impact van dementie op een gezin. In zijn eentje filmde Ruud Lenssen (34) zijn ouders gedurende de laatste twee jaar dat zijn vader nog thuis kon wonen. Zijn werkwijze levert een intieme film op waarmee Lenssen de worsteling rondom dementie en mantelzorg bespreekbaar wil maken: “De onzekerheid, de schaamte, de frustratie, het zit allemaal in de film. Om het vaak stille lijden van mantelzorgers zichtbaar te maken wilde ik die pijn zo eerlijk mogelijk weergeven. Er ligt een enorme druk ligt bij mantelzorgers.”
 
Dorpentour
 
Met de dorpentour willen de initiatiefnemers de bewustwording rondom dementie en mantelzorg vergroten en taboes doorbreken. Eén op de vijf mensen krijgt dementie en met de vergrijzing is dat een hele grote groep. Daar moeten we ons als samenleving op voorbereiden. ‘Wei’ zal tijdens de dorpentour veelal in de buitenlucht worden vertoond, als een soort buitenbioscoop. Helemaal coronaproof. De vertoningen zijn gratis toegankelijk, wel is een aanmelding per email verplicht want het aantal plaatsen is beperkt. Bekijk op www.ruudlenssen.nl/dorpentour voor meer informatie en het tourschema.