Foto: Merijn Manders

Het waterpeil in Horst aan de Maas zakt weer. Het waterplateau blijft echter voorlopig nog wel even. We houden je hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Dit liveblog is afgelopen.

 • Einde liveblog

  Dit liveblog wordt gesloten. Zo’n 56 uur lang hebben we met een paar vrijwilligers je op de hoogte gehouden van de watersnood in onze gemeente. Daarmee hebben we een recordaantal bezoekers op onze website ontvangen! Dank voor het toesturen van foto’s en filmpjes.

  Verdere ontwikkelingen volgen we uiteraard in onze reguliere berichtgeving op de website. We wensen iedereen die schade of ander ongemak heeft door het water veel sterkte. We hopen dat we iedereen die de afgelopen dagen Nieuws uit Horst aan de Maas heeft geraadpleegd via dit blog, Facebook of Instagram goed op de hoogte hebben kunnen houden van de situatie.

 • Waterpeil gezakt tot 15,1 meter boven NAP

  Tot 22:00 uur vanavond is het waterpeil in de Maas gezakt tot zo’n 15,1 meter boven NAP.

 • Vuurdoop voor Maaspark overleefd

  Maaspark Ooijen-Wanssum heeft z’n echte vuurdoop overleefd. Eind vorig jaar werd het project tussen Broekhuizen en Geijsteren opgeleverd. En de afgelopen week heeft het de hoge waterstand van de Maas overleefd. Daarmee is de waterbuffer van zo’n 30 vierkante kilometer bestand tegen (extreem) hoog water.

  Minister Cora van Nieuwenhuizen bezocht dit weekend het Maaspark en kon met eigen ogen aanschouwen wat de aanpassing van de Maasarm oplevert.

  Maaspark Ooijen – door Merijn Manders

 • Wethouder Beurskens bezoekt getroffen gebied

  Wethouder Eric Beurskens (Essentie) bezocht vandaag de Maasdorpen die te maken hebben met het hoge water. Net als burgemeester Palmen gisteren roemt hij de inwoners voor de veerkracht.

  “Het doet me goed te zien en te horen dat onze inwoners zo goed voor elkaar zorgen en dat ze elkaar helpen”, zegt Beurskens zondagavond. “Laten we hopen dat dit gevoel van saamhorigheid ook de komende dagen, tijdens het opruimen, nog te zien en te voelen is. Net zoals de mensen die ik gesproken heb, ben ook ik ontzettend opgelucht dat het water niet nog hoger kwam en dat het nu weer aan het zakken is. Ik ben trots op de veerkracht die onze inwoners laten zien.”

 • Bedrag Giro 777 voor gedupeerden hoogwater naar 4,2 miljoen

  De donaties op Giro 777 zijn verder opgelopen. Zondagmiddag staat de teller op 4,2 miljoen euro, tegen 3 miljoen euro op zaterdagavond. Het geld is bestemd voor de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg.

 • Geen aggregaat gebruiken in de woning

  Zet geen alternatieve stroomvoorziening (aggregaat) in je woning, mocht men getroffen zijn door het hoge water. Dat meldt de gemeente zondag. De aggregaten kunnen voor koolmonoxidevergiftiging zorgen namelijk.

 • VieCuri Venlo opent woensdag de deuren weer voor zijn patiënten

  Na overleg met de Veiligheidsregio Limburg-Noord en het Waterschap Limburg heeft VieCuri deze middag toestemming gekregen om zich voor te bereiden op een herstart van het ziekenhuis in Venlo. Daarop heeft VieCuri besloten de zorg voor zijn patiënten op de hoofdlocatie van het ziekenhuis in Venlo – na de evacuatie van afgelopen vrijdag – per woensdag 21 juli te hervatten. De komende dagen wordt een complexe operatie verricht om alles in gereedheid te brengen voor een veilige herstart.

 • Luchtfoto’s brengen hoogwater in beeld Broekhuizen-Arcen

  Op luchtfoto’s is goed te zien hoe het water van de Maas Broekhuizen en Arcen heeft ingenomen. Merijn Manders maakte de kiekjes voor Nieuws uit Horst aan de Maas zondagmiddag.

   

 • Bewoners worden geïnformeerd als ze terugkunnen naar woning of camping

  Het water blijft aan het zakken. Een reden om bewoners, zodra het weer kan, terug te sturen naar hun woning of camping. De gemeente gaat ze hierover informeren zodra het de situatie weer toelaat.

 • Waterpeil aan het zakken

  Het waterpeil bij Horst aan de Maas is aan het zakken. Om 16:00 uur was het gezakt naar 15,2 meter boven NAP. Om 2:00 uur vannacht was dat nog 15,4 meter.

  De verwachting is dat het waterpeil morgenavond rond 19:30 uur de grens van 14,3 passeert (hoogwater).

 • Borrelende wc’s

  Enkele pompgemalen in de riolering staan uit, vooral in het hoogwatergebied in de Maasdorpen. De gemeente Horst aan de Maas zet deze weer aan, als het weer mogelijk is. Tot die tijd kunnen bewoners hier enig ongemak van ondervinden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan wc’s die borrelen.

 • Afvalinzameling in getroffen gebieden

  Maandag 19 juli halen wordt het afval gewoon opgehaald in de getroffen gebieden. Behalve in straten waar de weg nog afgezet is. Indien men in dit gebied woont, dan zul je nog even wachten en het afval bij de volgende ronde aanbieden, of het afval plaatsen aan de route waar de inzamelaar wel komt.

 • Ramptoeristen op de bon geslingerd

  De politie en BOA’s gaan vanmiddag het gebied in om ramptoeristen te bekeuren. Op het Moleneind in Meerlo worden verkeersregelaars ingezet om de kijkers uit het gebied te weren.

  De gemeente doet nog steeds een dringende oproep aan iedereen: “Voor jouw veiligheid en die van anderen, blijf weg uit het gebied!”

 • Pas op met Maaswater: mogelijk verontreinigd

  Verkoeling zoeken met het warme weer vandaag is erg verleidelijk. De veiligheidsregio waarschuwt voor het Maaswater. Het water kan mogelijk verontreinigd zijn. “Wij roepen daarom op om je verkoeling ergens anders te zoeken”, zegt VRLN. Ben je wel in contact geweest met Maaswater? Was dan goed je handen en huid met ruim water en zeep.

 • VRLN: Maas geen goede plek voor recreatie

  De Veiligheidsregio Limburg-Noord waarschuwt voor recreatie op de Maas:

  “De Maas is op dit moment geen goede plek voor recreatie. Op het water is het gevaarlijk door de stroming en objecten onder het water. Op de dijk zorgt recreatie mogelijk voor extra schade. Geniet van deze mooie dag, maar kies een andere plek dan op of rond de Maas.”

 • Luchtbeelden Meerlo

  Het hoge water heeft ook gedeeltelijk Meerlo onder laten lopen. Luchtbeelden laten goed de situatie zien op onder andere Moleneind.

 • Maaspark heeft effect op hoogwater

  Het Maaspark Ooijen-Wanssum dat onlangs is afgerond, heeft daadwerkelijk effect op het hoogwater. Dat zegt Jos Teeuwen van Waterschap Limburg op de persconferentie van Veiligheidsregio Limburg-Noord.

  Volgens Teeuwen zou het zo’n 40 centimeter waterdaling schelen. De westkant van de Maas heeft daardoor effect gehad op het hoge water. Het gebied tussen Broekhuizen en Wanssum is hier op ingericht en dient als waterbuffer voor Noord-Limburg.

  Het was ook meteen de vuurdoop voor het Maaspark Ooijen-Wanssum, dat in december vorig jaar officieel werd opgeleverd. Een gebied van 30 vierkante kilometer om het water meer ruimte te bieden blijkt te werken.

 • Gemeente: ‘blijf weg!’

  De gemeente Horst aan de Maas roept opnieuw op om weg te blijven uit de rampgebieden. “Blijf weg van de gebieden waar wateroverlast is en houd wegen vrij voor hulpdiensten. Ook in onze gemeente geldt een noodverordening. Als je je er niet aan houdt, dan krijg je een boete”, aldus de gemeente.

 • Waterschap: onder controle

  Jos Teeuwen van Waterschap Limburg spreekt over het onder controle hebben van het hoogwater. Dijken blijven wel verzadigd door het water en het natte weer. Dat levert nog wel risico’s op, aldus Teeuwen.

  Er wordt uitvoerig gecontroleerd en geïnspecteerd. Uit heel het land zijn er dijkinspecteurs naar Limburg gekomen om alles te controleren.

 • Koe verdronken in Grubbenvorst

  De brandweer heeft zaterdag tevergeefs een koe proberen te redden die in watersnood was gekomen in Grubbenvorst.

  Lees meer: Koe verdronken in water

  Foto: Ria Minten

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com