Duurzaamheid is het zorgen voor evenwicht tussen mens, milieu en economie om de aarde niet uit te putten. Voor nu, maar ook voor de komende generaties. Het voorzien in onze eigen behoeften moet dus in evenwicht zijn met dat wat de aarde aankan.

Dit is een onderwerp dat steeds meer naar boven komt drijven. We zijn ons steeds bewuster van onze producten en consumptie. We maken keuzes in onze voeding, verbruik, kleding en onze beauty- en haarproducten.

Ik kan merken in de salon dat er vraag is naar producten die duurzaam geproduceerd zijn en vrij van bijvoorbeeld sulfaten, silliconen en parabenen. Niet alleen de haarkwaliteit staat hierbij centraal, maar ook de kwaliteit van de verpakking. Of een verpakking van gerecycled materiaal is bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel merken die bewust zijn van de grote vraag naar deze nieuwe vorm van consumptie. En dat is een goed teken.

Er zijn zelfs re-fill bars te vinden voor je shampoos en verzorgers, waarbij je je lege shampoo mee kan nemen en het bij de desbetreffende salon bij kan laten vullen zodat je de fles niet hoeft weg te gooien.

Niet te vergeten de shampoo-bars als een stuk zeep die je in je douche kan leggen/hangen. Dan heb je helemaal geen verpakking meer nodig. Het zit hooguit in een kartonnen doosje. En die kan, hup bij het oud papier.

Mijn ervaring is wel om deze niet in de douche te laten hangen, anders ben je snel toe aan een nieuwe en dat is dan weer niet duurzaam.

Wat kan je nou nog meer doen om duurzaam bezig te zijn in de salon? Wat dacht je van het zuinig klaarmaken van de kleurrecepten? Het wegspoelen van overtollige kleur is uiteraard geen strak plan. Niet voor je portemonnee als voor het milieu.

Misschien is een waterontharder iets wat je kan aanschaffen, of iets zuiniger aan doen met de handdoeken of de waterkraan. Bedenk je eens wat je hieraan kan bijdragen, vaak is het simpeler dan je denkt en mis ik ook nog een aantal dingen die zeker in dit rijtje thuishoren.

Jessica Bindewalt-Kleeven

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com