Elke week publiceren we een column van één van onze vaste columnisten. Vandaag: Jessica Bindewalt: Lifestyle by Jess.

De kracht van kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid verwijst naar het onvermogen om de effecten van een vijandige omgeving te weerstaan. Een venster van kwetsbaarheid is een tijdsbestek waarbinnen defensieve maatregelen worden verminderd, gecompromitteerd of ontbreken.

Steeds vaker lees ik over het omarmen van je kwetsbaarheid. Empowerment van, vaak vrouwen in dit geval, je eigen innerlijke kracht. Het durven voelen wat je voelt en dit juist als een kracht zien, een superpower.

De letterlijke betekenis van het woord ‘kracht’ is: een eigenschap dat iemand fysiek of mentaal sterk is en daardoor dingen kan doen. Ik schrijf deze column op de dag van World Mental Health Day en zie dit veelvuldig voorbij komen op mijn social media kanalen. Vrouwen die elkaar supporten en sterk staan in hun eigen kwetsbaarheid. Zichzelf kwetsbaar durven opstellen en zichzelf openstellen op het sociale net. Ik kan niet anders dan dit toejuichen en benadrukken dat het heel belangrijk is om dit te accepteren. Ik wil deze column vooral luchtig houden, maar ook realistisch.

Tegenwoordig is social media een groot onderdeel van ons dagelijkse leven. We laten ons beïnvloeden door de meest prachtige influencers en hun nog mooiere beelden. Lekker in bikini op een onbewoond eiland met een mojito in hun hand. Prachtig lijf, prachtig strand en een ogenschijnlijk oprechte prachtige glimlach. Als volwassene kun je vast wel relativeren en inzien dat dit natuurlijk een momentopname is op dat moment ziet die persoon er zielsgelukkig uit en het is ze van harte gegund. Maar we weten dat het een minuut later ook heel anders kan zijn. Je kunt niet ieder moment van de dag happy de peppie zijn en de hele dag met een big smile op je gezicht lopen. En dat is ok!

Je mag emoties voelen en je kwetsbaar opstellen, of dat je dit deelt of niet is jouw keuze. Maar het is mooi om te zien dat steeds meer mensen elkaar een hart onder de riem steken en het positieve in elkaar naar boven brengen. Juist nu, in dit afgelopen jaar, hebben we dat nodig. Ik hoop dat we dit vol blijven houden, met als kleine reminder,  jouw kwetsbaarheid is je superpower!